[...]Pogledala sam se u ogledalu...
"Ako kriviš sebe za sve što se dešava, nikada nećeš moći da se izboriš sa situacijama sa kojima ćeš se sretati kroz život. Dođi sebi, obriši suze, sredi se. Vidiš li koliko si lepa? Zašto da ti tuga skriva i kvari toliku lepotu? Digni glavu, nasmej se, makar i lažno. Ako ne zbog sebe, onda zbog tog srca koje kuca ispod tvog. Ako ne zbog svog, onda zbog života koji će to dete morati da živi. Ako je tebi već teško, zašto da njemu otežavaš još više?", govorio mi je glas iz glave. Obrisala sam suze istog trenutka. Umila sam se. Posmatrala sam svoj odraz u ogledalu još dugo, dugo. Satima, dok se ukućani nisu probudili. Nasmejala sam se. [...]

[Paklene godine, A.A.]

Godine ugnjetavanja i trpljenja nečeg što nije ni dobro ni lepo ni zdravo po nas, pogubno je za našu psihu, nerve, štitnu žlezdu, zdrave ćelije. I cvet kada se ne zaliva i ugnjetava - uvene. Znate za onaj eksperiment sa cvećem, koji je Ikea sprovela 2018. u sklopu obeležavanja Dana borbe protiv nasilja, 4.maja? Posadili su dva identična cveta u dve saksije, i stavili ih jednu do druge. Pored njih su stavili natpise/uputstva - jednom cvetu da se tepa i govore lepe stvari, drugi da se maltretira. Šta mislite da se dogodilo nakon izvesnog vremena?
Bilo iscenirano, ili ne, tako i mi, sami sa sobom i jedni sa drugima. Ako negujemo svoju psihu, ako radimo na svom mentalnom i fizičkom zdravlju, ako poštujemo i sebe i ljude oko nas, neće se desiti da uvenemo kao cvet kojeg su maltretirali i ugnjetavali prolaznici iz Ikee.
Zato napišite i sačuvajte ovaj podsetnik sebi, da se svaki put kada ga pročitate setite šta znači naizgled tako jednostavna reč - 𝙋𝙧𝙤𝙘𝙫𝙚𝙩𝙖𝙟.